VS

Stänga av inkommande vatten?

Det är inte ofta man behöver stänga av inkommande vatten till huset eller lägenheten, detta innebär att man inte alltid har koll på hur man gör detta. Skulle dessvärre olyckan vara framme och du behöver stänga av vattnet för att undvika översvämning är det viktigt att ta reda på hur det fungerar. Eftersom man sällan eller aldrig gör detta under normala förhållanden kan det också bidra till att kranen fastnat eller rentav går sönder vid en akutsituation. Ta alltså reda på var just din avstängning sitter och underhåll/motionera denna samt titta med jämna mellanrum under diskbänk och kommod för att undvika läckage och vattenskada.

Stopp i avloppet?

Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en diskmaskinstablett och häll i avloppet. Var dock vaksam på att direkt kokande vatten kan förstöra plaströren under diskhon så att de inte längre håller tätt men så länge vattnet är över 90 °C dör de flesta bakterier.

Rengör avloppet med bikarbonat och ättika

Blandningen bikarbonat och ättika löser upp det mesta i smutsväg. Om ditt avlopp behöver lite mer rensning än bara varmt vatten kan du hälla en kopp bikarbonat direkt i avloppet och låta verka en timme. Sedan kokar du 2 koppar ättika och sköljer ned tillsammans med varmt vatten.

Tänk på:

  • Spola aldrig ner tops, bomullspads, tamponger, bindor, kattsand och liknande i toaletten.
  • Torka ur fett från stekpannor och grytor med papper innan du diskar dem.

El

Delvis utan ström

1. Kontrollera alltid dina säkringar först och byt ut den om den är trasig.

2. Hjälper inte det så kontrollera de tre huvudsäkringarna vid elmätaren där elen kommer in.

Obs! Det är inte alltid som indikeringen på säkringarna fungerar. Kontrollera genom att byta plats på dem inbördes. Blir då en annan del av huset strömlöst är någon av säkringarna sönder.

Helt utan ström

Börja med att kolla så att dina grannar har ström, har dom det så kan du kontrollera följande.

1. Finns det en jordfelsbrytare vid elcentralen? Kontrollera om den har löst ut och återställ den i så fall.

2. Skulle jordfelsbrytaren lösa ut igen då så finns det ett fel i din anläggning och du bör då kontakta din elektriker. Kontakta oss